Amaç ve Kapsam
Amaç
Etkinliğin amacı fen bilimleri öğretmen adaylarının fen eğitiminde kullanılan argümantasyon, proje tabanlı öğrenme, problem tabanlı öğrenme, STEM eğitimi, yaratıcı drama, bilimsel yaratıcılık uygulamaları, ters yüz öğrenme ve bilimin doğası öğretimi gibi öğrenci merkezli öğrenme yaklaşımlarının uzaktan eğitim ortamlarına nasıl entegre edilebileceği ile ilgili bilgi, deneyim ve farkındalık kazanmalarını sağlayarak uzaktan eğitimde yapılandırmacı yaklaşıma uygun öğrenme ortamları oluşturmaya yönelik yeterliklerini geliştirmektir.
Kapsam:
Etkinlik kapsamında öğretmen adaylarına farklı yöntem ve stratejilere göre uzaktan eğitimde uygulanabilir nitelikte ders planları hazırlatılacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı fen bilimleri dersi öğretim programında fen bilimleri derslerinde öğrenciyi temel alan öğrenme ortamları oluşturacak nitelikte yöntem ve stratejilerin kullanılmasını önerildiğinden dolayı, etkinlik kapsamında öğrenci merkezli ve yapılandırmacı felsefeye uygun aşağıdaki yöntem ve stratejilere göre ders planları hazırlanacaktır.
Argümantasyon
Proje Tabanlı Öğrenme
Problem Tabanlı Öğrenme
STEM Eğitimi (Dijital Dönüşüm Uygulamaları)
Yaratıcı Drama
Ters Yüz Öğrenme
Bilimin Doğası Öğretimi
Bilimsel Yaratıcılık Uygulamaları
Etkinlik dört (4) aşamalı olarak gerçekleştirilecektir.
Birinci aşamada uzman eğitmenler tarafından fen bilimleri öğretmen adaylarına yukarıda verilen yapılandırmacı öğrenmeye uygun yöntem ve stratejileri ile ilgili olarak teorik bilgiler verilecektir.
İkinci aşamada eğitmenler tarafından örnek ders planları üzerinden uzaktan eğitim yoluyla işlenen fen bilimleri derslerinin yapılandırmacı yaklaşıma uygun olarak daha öğrenci merkezli ve öğrencilere üst düzey bilişsel beceriler kazandırılabilecek şekilde giriş aşamasından ölçme değerlendirmeye kadar nasıl planlanabileceği gösterilecektir. Hazırlanan ders planlarında;
web 2.0 araçları,
öğrenme senaryoları,
bulmacalar,
simülasyonlar,
çevrimiçi ölçme araçları,
posterler,
hikayeler,
dijital panolar,
kavram haritaları,
kavram ağları,
infografikler
gibi araç ve materyallerin uzaktan eğitimde öğretmen-öğrenci, öğrenci-öğrenci, öğrenci-materyal etkileşimini sağlayacak şekilde nasıl entegre edileceği örnekler üzerinden açıklanacaktır.
Üçüncü aşamada öğretmen adayları sekizer kişiden oluşan dört (4) gruba ayrılacaktır. Grup 1 ve Grup 2 bir oturumda, Grup 3 ve Grup 4 ayrı bir oturumda eş zamanlı olarak belirlenen yöntem ve stratejilere göre güncel fen bilimleri dersi öğretim programında yer alan kazanımlara uygun ders planları hazırlayacaklardır. Üçüncü aşamanın sonunda her bir öğretim yöntem/stratejiye göre hazırlanmış iki farklı ders planı ortaya çıkmış olacaktır. Ders planlarının hazırlanması aşamasında aynı oturuma katılmış olan gruplar Zoom programının Breakout Rooms özelliği kullanılarak çalışma grupları ile ayrı bir çalışma ortamına ayrılacak ve diğer grupla aynı yönteme göre ancak farklı bir kazanıma yönelik ders planları hazırlayacaklardır. Oturumda görevli uzmanlar ise Breakout Room’lara katılarak öğretmen adaylarına mentörlük yapacaklardır. Öğretmen adaylarının belirledikleri kazanımlara uygun olarak hazırladıkları ders planlarında farklı öğrenme stillerine sahip öğrencilere hitap edecek şekilde öğretim araç ve materyalleri ile zenginleştirilmesi sağlanacaktır.
Dördüncü aşamada katılımcı fen bilimleri öğretmen adayları hazırladıkları ders planlarını alan uzmanlarına ve diğer katılımcılara sunacaktır. Alan uzmanları ise etkinlik kapsamında ders planı değerlendirmeye yönelik hazırlanan analitik dereceli puanlama anahtarını kullanarak inceledikleri ders planlarını değerlendirecek ve dönüt/düzeltmeler yapacaklardır.